Житлово-комунальні господарства міста

Житлово-комунальні господарства міста

Міське комунальне підприємство “Новояворівськводоканал”

В м. Новояворівську знаходиться підприємство, яке видобуває, постачає воду і очищає стоки. Це МКП «Новояворівськводоканал». Місто не може жити без води, забезпечити її безперебійне надходження у кожну квартиру – основне завдання працівників підприємства. Мало хто з мешканців міста, які вважають, що свердловини з яких подають воду знаходяться поряд із залізницею знають, що видобуток, подача і очищення стоків – це трудомісткий технологічний процес. Підприємство обслуговує дві водопровідні станції, три каналізаційні, а також очисні споруди, які знаходяться на відстані 10 км від міста. Очисні споруди – це окреме господарство, яке складається з механічної, біологічної станцій, станції доочистки і обезводнення осаду, а також повітродувної станції, яка подає повітря через систему перфорованих труб в аеротенки для забезпечення киснем мікроорганізмів активного мулу. На обслуговуванні підприємства 56,1 км вуличних і внутрішньо квартальних водопровідних мереж, 68,7 км каналізаційних мереж, 16 силових трансформаторів та 5 км силових кабельних ліній. Видобуток води здійснюється 25 свердловинами глибиною до 90 м. За якістю води, яку споживають мешканці, слідкує акредитована лабораторія. Паралельно здійснюють контроль районна і обласна СЕС. Знезараження води здійснюється електролізною установкою гіпохлориту Na.
Середньоспискова чисельність працівників, які обслуговують це складне господарство – 127 чол., середня зарплата працівника 1623 грн. – це при сьогоднішній цінах на продукти і при сьогоднішній інфляції погодьтеся зовсім не висока зарплата.
Мешканці, які давно живуть в нашому місті пам’ятають, що колись вода подавалась в місті по графіку, а тепер 19 год на добу, а в квартирах нижніх поверхів ІІ мікрорайону вода є цілодобово. Завдяки роботі колективу, майже немає аварійних відключень подачі води в квартири на довгий термін.
В даний час підприємство знаходиться в край важкому становищі, як і інші водопровідно-каналізаційні підприємства України. Головна проблема – це брак коштів на заміну застарілого обладнання, якому по 30-40 років, енергомісткого обладнання.
2010 рік підприємство спрацювало збитково, збитки склали 698,2 тис.грн. Підприємство заборгувало 525,9 тис.грн. за електроенергію ТзОВ «Енергія-Новояворівськ» більше 1 млн.грн. ПДВ. Проблема ускладнюється тим, що тарифи на електроенергію для нашого підприємства встановлені на рівні промислових, тоді як основним споживачем питної води є населення – понад 90 відсотків. Постійний ріст ціни на електроенергію, паливо, матеріали, мінімальної заробітної плати змушує підприємство підвищувати ціни на послуги з водопостачання і водовідведення. Введені з 05.01.2009р. тарифи вже давно не покривають витрати на послуги. При плановій собівартості 1 м3 водопостачання 1,93 грн. фактична склала 2,26 грн., а це збільшення на 0,33 грн. за кожний м3, а за 2010 рік подано 866,7 тис.м3 води , аналогічно і по водовідведенню при плановій собівартості 3,07 грн. фактична склала 3,85 грн. за 1 м3.
За період дії тарифів введених з 05.01.2009р. вартість електроенергії зросла з 0,3260 грн. за 1 кВт/год до 0,6047 грн. – ріст 85,5 % мінімальна зарплата з 525 грн. до 941 грн. – ріст 79,2 %, ціни на паливо і матеріали також постійно зростають. Всі наведені причини ставлять підприємство у край важке становище. Підвищення тарифів – це не популярний крок особливо в цей важкий для населення час, але в нас немає альтернативи. Нам залишається або подавати воду по кілька годин на добу, або взагалі припинити свою діяльність.
Нам часто дорікають, що в інших регіонах тарифи набагато нижчі ніж у нас. Тому ставимо Вас до відома, що запропоновані нами тарифи на воду для населення є одними з найнижчими в області. Основна біда нашого підприємства – це тариф на водовідведення. В нас він дійсно вищий ніж у багатьох «Водоканалах», але це тому, що в м. Новояворівську є дві станції підйому, і очисні споруди по відношенню до міста знаходяться на висоті 70 м. Стоки з міста перекачуються на насосну «Когути», а потім на очисні споруди для очищення. Відповідно використовується додатково електроенергія, а також зарплата 9 машиністів насосних станцій, які працюють цілодобово.
Ще одна причина зростання тарифу на водовідведення – це велике використання електроенергії повітродувними установками очисних споруд. Поміняти їх на менш енергомісткі підприємство не в змозі через брак коштів. В 2010р. підприємством було представлено інвестиційний проект по реконструкції аеротенків. Та на жаль державних коштів на його реалізацію не виділено.
Також нашому підприємству, як результат недбалого правління ставлять в провину великі втрати води. Але, як можуть зауважити самі мешканці міста, в нас ніде ріками не витікає вода. Справа в тому, що в м.Новояворівську поширене таке ганебне явище, як крадіжки води, шляхом впливу на прилади обліку, встановленням магнітів, тим самим завдаючи істотних матеріальних збитків підприємству. На сьогоднішній день є значна заборгованість населення за водопостачання та водовідведення, яка становить 802,6 тис.грн.
«Водоканал» є власністю територіальної громади міста і, як комунальне підприємство, у своїх рішеннях досить обмежений, адже більшість питань стратегії та тактики своєї діяльності має погоджувати з міською владою. Отже, від того, як розуміють проблеми «Водоканалу» його власники – члени міської територіальної громади, вони ж є основними споживачами його послуг, – наскільки далекоглядним є місцеве самоврядування, що керує власністю територіальної громади, тобто «Водоканалом», залежить його стан – фінансово-економічний і матеріальний, техногенний і екобезпечний, енергозберігаючий і, врешті решт, модерновий.
Чим швидше громада зрозуміє проблеми власного підприємства, тим краще буде для неї.

Директор ДОРОШ Р.Т.

 

 

Інформація про фінансово-господарську діяльність КП «Новояворівськжитло» за січень-квітень 2011 року

КП «Новояворівськжитло» надає послуги по обслуговуванню будинків споруд та прибудинкових територій, а  також послуги по вивезенню та захороненню ТПВ населенню та суб’єктів  підприємницької діяльності.

Аналізуючи фінансово-господарську діяльність підприємства за чотири місяці 2011 року підприємство вийшло із збитками 110,0 тис. грн. Діючі тарифи на надання послуг по вивезенню та захороненню ТПВ, які введені в дію 01.04.2009 р. і розраховані на мін. з/п 525 грн. – збиткові в середньому 70,0 тис. грн. в місяць (паливо в діючих тарифах розраховане по 5,25 грн., а на даний час ціна палива 10,0 грн.). Якщо аналізувати надання послуг в частині обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій то 01.02.2011 р. (враховуючи підняття тарифів) підприємству на даний час вистачало б коштів для ведення господарської діяльності.

Порівнюючи надання послуг до 01.02.2011 р. і після підняття тарифів, то можна сказати, що послуги надаються набагато якісніше, через те, що в порівняні з минулими тарифами в діючих тарифах закладені матеріали та інвентар для обслуговування.

Закуплено матеріалів (крім послуг що надає ТзОВ НВП «Енергія-Новояворівськ») на суму 23,3 тис. грн. запчастин на суму 21,3 тис. грн. зменшено заборгованість по з/п з двох місяців до одного місяця. Погашено заборгованість, яка виникла до 01.01.2011 р.:

–         за паливно-мастильні матеріали – 35,0 тис. грн.

–         за матеріали – 11,0 тис. грн.

–         профдезвідділ – 8,3 тис. грн.

–         пенсійний фонд – 157,1 тис. грн.

–         податок на доходи – 61,4 тис. грн., а також сплачено поточні зобов’язання.

На протязі 4 місяців поточного року відремонтовано 340 м2 покрівлі в тому числі

–         вул. Львівська, 5 кв. 26 – 110 м2,

–         вул. С.Стрільців, 10 кв. 64 – 130 м2,

–         вул. Ю. Липи, 14 кв. – 100 м2.

Станом на 28.04.2011 р. було вивільнено із штатного розпису КП «Новояворівськжитло» 10,1 штатна одиниця і зменшено фонд оплати праці 14,9 тис. грн. в тому числі

–         АУП – 5 штатних одиниць на суму 8,4 тис. грн.,

–         робітники 5,1 штатна одиниця на суму 6,5 тис. грн.

На підприємстві інтенсивно ведеться  робота по збору коштів з населення: відсилаємо боржникам нагадування, повідомлення, видзвонюємо по телефону та подаємо позовні заяви до суду. Процент проплати населення за І квартал 97,3%

Пільги – 60%

Субсидії – 20%

Суб’єкти підприємницької діяльності 87,3%. Процент проплати населення в квітні місяці становить 69,9%.

В ж.ф. знаходиться 194 суб’єкти підприємницької діяльності. На протязі лютого-квітня було укладено 28 договорів. На сьогоднішній день ще не уклали договори на обслуговування будинків, споруд та прибудинкової території 41 суб’єкти підприємницької діяльності.

На даний час на підприємстві є такі проблеми; низький процент  проплати за надані послуги, не відповідність тарифів на вивезення та захоронення ТПВ до економічно обґрунтованих витрат, застаріла та замортизована техніка, 63 будинки потребують капітального ремонту покрівлі, знос внутрібудинкових мереж (холодного водопостачання та водовідведення, гарячого водопостачання та центрального опалення).

Переглядів - 1