Новояворівське бюро правової допомоги

Новояворівське бюро правової допомоги розпочало роботу 01 вересня 2016 року, знаходиться воно в м. Новояворівськ по вул. Січових Стрільців 5.

Бюро правової допомоги це державні установи, які об’єднують  мережу юристів, готових надавати правову допомогу, захищати законні права та інтереси громадян.

Бюро є відділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, Новояворівське бюро правової допомоги є відділом Першого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В законодавстві існує поділ правової допомоги на первинну та вторинну.

Безоплатна первинна правова допомога це є вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення .

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

  • надання правової інформації;
  • надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
  • складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  • надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги.

 

Право на безоплатну первинну правову допомогу згідно з Конституцією України та  Законом України « Про безоплатну правову допомогу» мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога – це  вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах;
  • складення документів процесуального характеру ( позовних заяв, заперечень на позовні заяви,апеляційних та касаційних скарг).

 

Безоплатна вторинна правова допомога, як вид державної гарантії включає захист від обвинувачення та представництво в суді соціально вразливих категорій людей, перелік яких визначено у статті 14 Закону України « Про безоплатну правову допомогу» (малозабезпечені, особи з інвалідністю, пенсіонери, ветерани війни, учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, біженці, особи, які постраждали від домашнього насильства та ін..), а також складання процесуальних документів.

Захист прав та представництво інтересів здійснюють адвокати.

Клієнти бюро можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу, що включає:

  • надання правової інформації;
  • юридичні консультації;
  • складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних).

 

Допомога в отриманні доступу до безоплатної вторинної правової допомоги ( забезпечення доступу до вторинної правової допомоги полягає в тому, що працівник системи безоплатної правової допомоги пояснює особі, яка звернулася до бюро за юридичною консультацією, що останній може бути призначений адвокат, якщо вона належить до соціально незахищених верств населення, перелік яких визначений ст..14 Закону України « Про безоплатну правову допомогу»).

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном:  068-073-80-10

Матеріал підготувала :

головний спеціаліст Новояворівського  бюро правової допомоги  Г. Тхорик

Переглядів - 94