Поїхати з дитиною за кордон легко!

Головне територіальне управління юстиції у Львівській області розпочинає серію дописів про правила тимчасового виїзду з дитиною за кордон, які було запроваджено завдяки ініціативі  ЧужихДітейНеБуває.

ВАЖЛИВО: Цізміни до законівдозволяютьтимчасововиїхати з дитиною за кордон без обов’язковогоотриманнянотаріальнопосвідченоїзгоди другого з батьків.

Нові правила стосуютьсявиїздудитини, чиї батьки розлученіабопроживаютьокремо, а один із них сплачуєаліменти на дитинуабозаборгувавізїхсплатою. Метою такої поїздки мають бути:
✔лікування;
✔навчання;
✔ участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах;
✔оздоровлення та відпочинок.

Розповідаємо порядок виїзду за кордон, якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною.

У такійситуації не потрібноотримуватидозвіл другого з батьківна виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця.

Який алгоритм дій?

1)Повідомте другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом,якщо відоме місце його проживання;

2) Пред’явіть на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

Працівникиприкордонноїслужбиможутьпопросити вас пред’явитидокументи, якіпідтверджуютьпідстави та строк перебування з дитиною за кордоном. Однаквимагатинотаріальнопосвідченузгодуна виїздвід другого з батьків не мають права!

ПАМ`ЯТКА: За умиснепорушеннястроківперебування за кордоном наступаєадміністративнавідповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Переглядів - 1