Про заборону спалювання сухої рослинності

В осінній та весняний період люди починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. І нажаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, і часто – навіть різного сміття, що завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектора.

Виконавчий комітет Новояворівської міської ради попереджає громадян, що заборонено спалювання сухої рослинності та, тим більше, будь-якого сміття. За такі порушення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність:

– відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340грн.) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190грн.);

– відповідно статті 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць або інших таких насаджень вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк; якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Тож, закликаємо громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

У випадку виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації телефонуйте за номером 101.

Переглядів - 3