20 лютого День вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні

11 лютого 2015 року, Указом Президента України № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день – День Героїв Небесної Сотні, який відзначається тепер щорічно 20-го лютого. Це зроблено з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Як велично сьогодні звучать слова Бориса Грінченка: «Кожен повинен боронити свій рідний край, не жаліючи життя».

22 січня 2014 рік на вулиці Грушевського тривали революційні протистоянні і перші загиблі. Із вогнепальної зброї вбито Сергія Нігояна – українця вірменського походження з Дніпропетровщини, та Михайла Жизневського, білоруса із Київщини. Вони стали першими в ряд Небесної Сотні…

В період з 18-го по 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності загинуло близько 100 учасників Революції Гідності. Наймолодшому з них – Назару Войтовичу було лише 17 років, найстаршому – Івану Наконечному – 83 роки. Кілька десятків зникли безвісти, більше 1000 отримали поранення, сотні – були заарештовані та піддані тортурам.

Яворівщина теж зазнала непоправної втрати: люблячого чоловіка і батька двох дітей – Віталія Коцюбу, доброго і чуйного сина – Романа Вареницю та уродженця із Наконечного, патріота Романа Сеника.

Цього дня на Майдані з’явилась ще одна сотня – Небесна. Для України – це найголовніша, найвпливовіша сотня. Кожен із них заплатив за свої переконання найвищу ціну – життя. І для нас є святим обов’язком гідно вшанувати Героїв.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ УКРАЇНИ!

Переглядів - 262