Запрошуємо громадян задекларувати доходи. ДПСУ

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНФОРМУЄ

Запрошуємо громадян задекларувати доходи

Яворівські податківці запрошують громадян на нову кампанію декларування доходів, яка стартувала 1 січня 2021 року.

В Центрі обслуговування платників Яворівської ДПІ чекають на громадян, які отримували у 2020 році доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, від осіб, які не є податковими агентами (роботодавцями, підприємцями, підприємствами), у спадок, подарунки, іноземні доходи та інші доходи, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Декларація про майновий стан і доходи подається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації, або через електронний кабінет платника.

 

У яких випадках РРО та/або ПРРО застосовується з 1 січня 2022 року

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє наступне. Законом України від 01 грудня 2020 року №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» відкладено до 1 січня 2022 р. обов’язкове застосування РРО та/або ПРРО для фізичних осіб- підприємців, які є платниками єдиного податку II–IV груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Новим Законом скорочено раніше запропонований перелік таких ризикованих видів діяльності та визначено наступні:

  • реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

У Яворівській ДПІ проведено зустріч з ініціативною групою підприємців

Днями начальник Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Петро Шот провів зустріч з  представниками бізнесу, присвячену кампанії декларування доходів громадян за 2020 рік.

Учасників заходу ознайомили з податковими новаціями, змінами у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій, розповіли про декларування доходів, податкові борги та можливість їх списання.

Підприємцям роз’яснили алгоритм декларування, строки подання декларації про майновий стан і доходи, граничні терміни сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Присутнім розповіли про переваги подання звітності в електронному вигляді та механізм отримання електронного ключа.

Крім того, увагу приділили адмініструванню земельного податку та орендної плати, а також основним змінам у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій для платників єдиного податку та перевагам програмних РРО.

Під час зустрічі підприємці висловили зацікавленість в оперативному отриманні інформації про податки та діяльність податкової служби.

За підсумками проведеної зустрічі сторони домовилися розвивати взаємодію, зокрема, у посиленні інформування та підтримки платників податків.

 

Аналіз надання адміністративних послуг за 2020 рік в Яворівській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області

За звітний період працівниками ЦОП було надано 6903 адміністративні послуги, що на 912 більше порівняно з 2019 роком.

Серед адміністративних послуг, найбільш запитуваними є видача картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, а також видача відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків, що складає 54.9відсотків від загальної кількості наданих адміністративних послуг .

Впродовж 2020 року в ЦОП надано адміністративних послуг:

– 817 щодо надання витягу з реєстру платників єдиного податку;

– 843 щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій;

– 727 щодо реєстрації виданих ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Працівниками ЦОП у звітному періоді, окрім адміністративних послуг надано більше 237 тисяч інших послуг, зокрема консультацій з питань податкового законодавства, отримання вхідної кореспонденції, прийняття звітності тощо.

 

ПОДАТКОВУ ЗВІТНІСТЬ З ПРОЧЕРКАМИ МОЖНА НЕ ПОДАВАТИ!

Ви не  здійснювали діяльність, як суб’єкт господарювання протягом звітного періоду і в податковому звіті відсутні будь-які показники?

У цьому разі податкову декларацію можна не подавати до контролюючого органу.

Це передбачено ПКУ.

Так відповідно до п.49.2 ст. 49 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Про це,  а також про призупинення діяльності та подання звіту по ЄСВ в індивідуальній податковій консультації ДПС України № 4334/ІПК/99-00-05-05-02-06 від 21.10.2020 року.

 

Звіт по ЄСВ за січень 2021 року подавати не треба

За січень, лютий та березень 2021 року щомісячні звіти по єдиному внеску (Додаток 4) за старою формою вже не подаються. Платники ЄСВ звітуватимуть за новою об’єднаною формою щоквартально.

За I квартал 2021 р. звітність подаватиметься у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) за основним місцем обліку платника ЄСВ.

Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), за якою подається об’єднана звітність, затверджено наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» (далі – Наказ № 773).

Також він містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ (з розбивкою по місяцях звітного кварталу).

Розрахунок подається податковими агентами та платниками ЄСВ лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником ЄСВ протягом звітного періоду.

 

Переглядів - 1