Коли знаєш Сімейний кодекс України, маєш право укласти шлюб у скорочені терміни!

Головне територіальне управління юстиції у Львівській області розповідає про те, що до Пустомитівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області звернулися наречені для подання заяви про державну реєстрацію шлюбу.

Відповідно до статті 23 Сімейного Кодексу України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.  Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Нареченій на той момент виповнилося тільки 16 років. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. При поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред’являють посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

Враховуючи такі вимоги Закону, працівник Пустомитівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області, скерував наречених для отримання рішення про надання права на шлюб в районний суд за місцем проживання.

Отримавши рішення суду про надання права на шлюб, наречені ще раз звернулися до відділу ДРАЦС для того, щоб подати заяву про державну реєстрацію шлюбу.

Зі слів очільника Львівської юстиції Тараса Греня, завершальним кроком є державна реєстрація шлюбу, яка проводиться після закінчення одного місяця з дня подання нареченими заяви про державну реєстрацію шлюбу. При поданні заяви, наречені заявили, що бажають в день подання заяви зареєструвати шлюб, оскільки наречена вагітна.

ВАРТО ЗНАТИ:  Державна реєстрація шлюбу проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану після закінчення одного місяця з дня подання нареченими заяви про державну реєстрацію шлюбу.

За наявності поважної причини і з дозволу керівника органу державної реєстрації актів цивільного стану державна реєстрація шлюбу проводиться до закінчення зазначеного строку на підставі спільної заяви наречених та документів, які підтверджують наявність поважної причини.

У разі вагітності нареченої, народження нею дитини та якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, за наявності документів, що підтверджують викладені факти, державна реєстрація шлюбу проводиться в день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Тому, в даному випадку, працівниками відділу було роз’яснено, що скоротити місячний термін реєстрації шлюбу можливо лише за наявності довідки про вагітність, виданої компетентними органами. В той же день наречені надали довідку про вагітність і Пустомитівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану було зареєстровано шлюб цієї пари.

Переглядів - 47