Місто

Символіка міста

Через об’єктивні і суб’єктивні причини до 1992 року м. Новояворівськ  не мало своєї символіки, герба і хоругви міста. Щоб відновити давні традиції місцевого самоврядування 06.12.1992 року Новояворівська міська рада на своїй 9-ій сесії I-го демократичного скликання затвердила герб і прапор міста.

Герб Новояворівська являє собою три золоті рівнобедрені трикутники у два ряди. На золотій главі є три яворові листки в один ряд. Золоті трикутники сірки символізують сіркодобувні промисли, які стали основною причиною заснування міста Новояворівська.

Хоругва міста – це прямокутне полотнище, яке складається із двох горизонтальних смуг: верхньої жовтої та нижньої – синьої. Як зазначає автор, головне в цій символіці – срібна міська корона над щитом, яка вказує на статус міста.

Синя барва трактується як відповідник доброти і благородства. Золота – багатства та щедрості.  Затвердження символіки міста є вираженням його дальшого розвитку, логічною ланкою в процесі утвердження у статусі міста.

Історія м. Новояворівська

Історія м. Новояворівська нерозривно пов’язана із заснуванням виробничого об’єднання “Сірка”.  Рішення  про його створення було прийнято органами державної влади і управління після відкриття в 1954 р. у наших краях значних покладів сірки.

Згідно з розробленим проектом Київським НДПІ містобудування Держбуду СРСР, починаючи з лютого 1966 року, почалися підготовчі роботи до початку будівництва перших будинків поселення Янтарне. Воно було закладене у верхів’ях річки Шкло на відстані 5 км. на південний схід від промислової зони сірчаного комбінату і за 15 км. від районного центру Яворів та за 35 км. на захід від м. Львів.

Отже місто Новояворівськ починалося із забудови території між теперішніми ринком Юг і середньою школою №1, тобто території визначеної генеральним планом забудови як мікрорайон №1.

З року в рік розвивалося в селищі будівництво. Росли багатоповерхові будинки. Надзвичайно важливе значення для Новояворівська мало будівництво залізничної гілки Шкло – Кам’янобрід – Затока.

У 1969 році селищу Янтарне було присвоєно найменування Новояворівське. 15 серпня 1969 року виборці нового селища вибирали свою першу селищну раду, яка складалася з 35 депутатів. Тоді в селищі проживало 1019 осіб.

В січні 1986 року Президія Верховної ради Української РСР видала указ «Про віднесення селища міського типу Новояворівське до категорії міст районного підпорядкування та перейменувати на місто Новояворівськ”. У середині 70-х років у Новояворівську було створено широку мережу магазинів і підприємств громадського харчування.

На початок 2009 року в місті комунальне підприємство Новояворівськжитло обслуговувало вже 86 багатоквартирних житлових будинків, а це близько 8500 квартир, в яких проживає 28 тисяч жителів.

На сьогодні Новояворівськ — місто з розвинутою обробною промисловістю, установами та підприємствами обслуговування, інженерною інфраструктурою. У місті мешкають 14 тис. фахових працівників, середній вік яких — 25,2 років. Економічну основу міста становлять до 60 підприємств, спеціалізованих на виробництві будівельних матеріалів, харчових продуктів, одягу, будівництві, пошитті та ремонті взуття, наданні послуг населенню.

У місті діє один ринок, численні магазини (серед них мережі «АТБ» та «Рукавичка»), кілька невеликих торгових центрів, два мотелі та чотири АЗС. Відділеннями представлені такі банки як ОщадбанкПриватБанкРайффайзен Аваль та банк «Львів». Діють відділення поштових підприємств УкрпоштаНова поштаАвтолюксМіст Експрес та операторів зв’язку КиївстарVodafone Україна.

Основні промислові підприємства:

  • ТзОВ «Енергія-Новояворівськ» — оператор Новояворівської ТЕЦ
  • ТОВ «Йоха-Україна» — трикотажні вироби
  • Фабрика «Євростиль» — швейна продукція
  • ТОВ «Бейкер-Україна» — вафельна продукція
  • ТОВ «Перфект» — латексні вироби
  • ПП «Обрій» — бетонні вироби
  • ТзОВ «Яворівбуд» — будівництво, ремонт
  • ТзОВ «Балмікс» — будівництво, ремонт
  • ПП «Шенгофер і К» — автобусні перевезення
  • ТОВ “Бетоніка” – бетонні вироби

Комунальні послуги надають такі підприємства як «Новояворівськжитло», «Новояворівськліфт», «Новояворівськводоканал» та «Енергія-Новояворівськ». Місцевими інтернет-провайдерами є NeoNet та SkyNet.

 

Переглядів - 422