ОСББ радять поетапно впроваджувати енергоефективні заходи

4 червня 2019 року в конференц-залі Мінрегіону України за участю віце-прем’єр- міністра України Геннадія Зубка відбувся круглий стіл з обговорення проекту Програми часткового відшкодування вартості заходів з енергоефективності «Енергомодернізація багатоквартирних будинків». Серед ключового визначено — кінцевими бенефіціарами грантів є співвласники багатоквартирних будинків.

Гранти надаватимуться ОСББ в обсязі: 40% вартості заходів у рамках Пакета «А» та 50% для Пакета «Б». Для перших 300 заявок ОСББ — додатковий грант у розмірі 20%. Згодом також буде можливість надавати додаткові гранти для пакета «Б» в розмірі 20% для ОСББ, у яких принаймні половина співвласників – субсидіанти», — зазначив Зубко.

Директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну повідомила, що фонд приймає проекти з березня 2019 року, а повноцінно почне працювати з липня місяця. На рахунках фонду акумульовано 1,5 млрд грн, і ще 1,6 млрд грн мають надійти до кінця року.

Програма Фонду ЕЕ передбачає часткове відшкодування вартості реалізації проектів термореновації (впровадження комплексу, а не окремих заходів), що повинні відповідати одному з двох визначених пакетів. Кожен пакет містить обов’язкові та додаткові заходи для реалізації. Остаточне рішення про вибір заходів до проекту ухвалює ОСББ на основі енергетичного аудиту з урахуванням економічної та технічної доцільності.

Пакет A (“Легкий”) складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (насамперед – модернізація інженерних систем будинку).

Пакет Б (“Комплексний”) включає в себе всі заходи пакета А (якщо вони не були впроваджені раніше), а також теплоізоляцію будівельних конструкцій (стіни, даху, горища, підвалу).

Учасники круглого столу дійшли наступних висновків:

  • саме муніципалітети стануть флагманами з енергоефективності у своїх містах; коли міста або громади обмінюються кращими практиками на подібних зустрічах, це має набагато кращий ефект для реалізації енергоефективних проектів;
  • модернізація житла веде до зміни ставлення громадян до свого майна, майна громади та держави; малим містам дуже потрібні енергоаудитори та енергоменеджери;
  • процес надання грантів буде максимально дебюкратизованим; ОСББ потребують фахового супроводу та навчання; Фонд надаватиме технічну допомогу ОСББ та буде проводити моніторинг енергоефективних заходів.

Новояворівська міська рада на сесійному засіданні в червні 2019 року буде затверджувати Програму часткового відшкодування вартості заходів з енергоефективності. Тому хотілося б, щоб голови ОСББ проявили активність та надали пропозиції до Програми, а також більш активно включилися до проведення дієвих заходів з енергомодернізації своїх будинків.

Переглядів - 9