Зустріч з начальником Яворівської ДПІ

Відбулася зустріч начальника Яворівської ДПІ з керівництвом Новояворівської міської ради

В рамках роз’яснювальної кампанії 25 серпня відбулася зустріч начальника Яворівської ДПІ з керівництвом Новояворівської міської ради з найбільш актуальних податкових питань про зміни внесенні Законом України від 30.06.2023 р. №3219-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», які вводяться у дію з 1 серпня 2023 року.

Начальник Яворівської ДПІ Петро Шот наголосив, що з 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року № 3219-ІХ, який, зокрема, вносить зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО.

Обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще із 01.01.2022. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) не застосовують, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділ ІІ Закону про РРО).

Тож, використання РРО/ПРРО наразі є обовязковим для:ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу та ФОП на загальній системі оподаткування. Виняток становлять: ФОП І групи; ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking; ФОП ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю на селі за таких умов: річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1 млн грн; торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами; СГ не здійснює дистанційну торгівлю товарами;орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про обов’язкове застосування РРО.

Суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах.

Суб’єкт господарювання обирає самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій. Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». Ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом. Це програмне рішення розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах.Версії програмного забезпечення ПРРО від ДПС оновлюються. Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується.

Перехід від застосування РРО до застосування ПРРО або навпаки здійснюється через процедуру скасування реєстрації та реєстрацію відповідного РРО чи ПРРО.

Зміни передбачають: звільнення суб’єкта від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023. Крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор; з 01.10.2023 знову штрафуватимуть за порушення порядку використання РРО/ПРРО. З 01.10.2023 від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО звільняють госпсуб’єктів (крім порушень порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів), вчинені при продажу товарів/послуг на: тимчасово окупованих територіях — по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; територіях активних бойових дій — по дату завершення бойових дій; територіях можливих бойових дій — по дату припинення можливості бойових дій.

Також наголосив, що у зв’язку з набранням чинності Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) з 1 серпня 2023 скасовані особливості оподаткування, передбачені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Фізичні особи – платники єдиного податку, які до 1 серпня 2023 року використовували особливості оподаткування – були зареєстровані платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою податку 2 відсотки, повинні по 31 серпня 2023 року (включно) привести реєстраційні дані як фізичної особи – підприємця, так і платника єдиного податку у відповідність до вимог Кодексу з урахуванням відповідних обмежень, визначених Кодексом для відповідної групи платника єдиного податку, зокрема щодо видів господарської діяльності (згідно з КВЕД), які мають відповідати обраній групі платника єдиного податку.

В Яворівській ДПІ розповідають про порядок реєстрації РРО

Відповідно до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 №547 зі змінами та доповненнями, реєстрація реєстратора розрахункових операцій здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою №1-РРО.

Суб’єкти господарювання, включені до системи подання податкових документів в електронному вигляді, можуть подавати реєстраційні заяви ф. №1-РРО в електронній формі засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів із зазначенням обов’язкових реквізитів електронних документів.

Усі розділи реєстраційної заяви за ф. №1-РРО підлягають обов’язковому заповненню.

Згідно з формою реєстраційної заяви за ф. №1-РРО, у графах розділу 3 зазначаються дані щодо господарської одиниці, а саме: назва, адреса, поштовий індекс, область, район, місто, вулиця, будинок, код території згідно з п’ятим (за наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад та ідентифікатор об’єкта оподаткування (заповнюється згідно з даними графи 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність – Повідомлення за ф. №20-ОПП.

Відповідно до розділу VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588 зі змінами та доповненнями, платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання Повідомлення за ф. №20-ОПП.

Згідно з Пам’яткою для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, графа 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» – це числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою, що складається з  5-ти знаків.

Наприклад: для кафе ідентифікатор об’єкта оподаткування може бути 24700001, де 247 – код типу об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування, 00001 – внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою.

Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України (Головна /Довідники / Типи об’єктів оподаткування) https://tax.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/127294.html.

Начальником Яворівської ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему «Порядок застосування РРО/ПРРО»

Начальником Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Петром Шотом 25.08.2023 року проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему «Порядок застосування РРО/ПРРО».

В ході розмови зазначено, що з 01.08.2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року № 3219-ІХ, який, зокрема, вносить зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО.

Обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще із 01.01.2022 року, але тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 року № 265/95-ВР не застосовують, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділ ІІ Закону про РРО).

Тож, використання РРО/ПРРО наразі є обов’язковим для:

– ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходута ФОП на загальній системі оподаткування.

Виняток становлять:

– ФОП І групи;

– ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking;

– ФОП ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю на селі за умов коли річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1 млн грн; торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами; суб’єкт господарювання не здійснює дистанційну торгівлю товарами; орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про обов’язкове застосування РРО.

Також було наголошено, що суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах. Так, Фізичні особи – підприємці застосовують РРО/ПРРО відповідно до вимог цього Закону. ФОП – платники єдиного податку першої групи РРО/ПРРО не застосовують. Суб’єкт господарювання має можливість здійснити вибір самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій. Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». Ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом. Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкту господарювання повідомляється у Електронному кабінеті. ДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.

Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується. Перехід від застосування РРО до застосування ПРРО або навпаки здійснюється через процедуру скасування реєстрації та реєстрацію відповідного РРО чи ПРРО.

В Яворівській ДПІ вивчали норми ЗУ №3219

Фахівці Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області продовжують активно консультувати платників податків з питань встановлення та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) та застосування відповідальності за порушення, допущені у сфері розрахункових операцій.

Зокрема, платників інформують про нововведення внесені Законом України № 3219 в частині відновлення відповідальності за невиконання вимог Закону України № 265. Крім того, податківці надають роз’яснення щодо  алгоритму дій для встановлення ПРРО. Так, за словами фахівців платникам необхідно:

– отримати кваліфікований електронний підпис у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг;

– завантажити та встановити з веб-порталу ДПС програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій;

– для реєстрації торгової точки в приватній частині електронного кабінету потрібно створити та заповнити Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма 20-ОПП);

– для реєстрації ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма 1-ПРРО);

– для реєстрації касира потрібно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма 5-ПРРО).

 

Переглядів - 113