Заходи по боротьбі з поліомієлітом продовжуються

УВАГА! ПОЛІОМІЄЛІТ!

У Всесвітній День боротьби з поліомієлітом, незважаючи на військовий стан в Україні через збройну агресію росії, завершено спалах поліомієліту.

Однак заходи по боротьбі з поліомієлітом продовжуються: рутинна імунізація, моніторинг довкілля на ентеровіруси.

ВСЯ СВІТОВА МЕДИЧНА СПІЛЬНОТА ПРАЦЮЄ НАД ТИМ, ЩОБ ВИКОРІНИТИ, ПОДОЛАТИ ЦЮ ХВОРОБУ.

Через спалахи захворювання на поліомієліт – випадки захворювання в 2022році було зареєстровано серед дітей на Рівненщині та у Закарпатті.

В УКРАЇНІ ПРОВЕДЕНА КАМПАНІЯ ІМУНІЗАЦІЇ ПРОТИ ПОЛІОМІЄЛІТУ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ ВІКОМ ВІД 6 МІСЯЦІВ ДО 6 РОКІВ

Чим небезпечний поліомієліт?

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання людини , яке вражає центральну нервову систему і може призвести до паралічів та парезів.

Збудник – Поліовірус, поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу, особливо немиті овочі та фрукти, воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина – і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

 

Симптоми та лікування

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися захворювання.

При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

  • Жодних симптомів – без будь-яких проявів , хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.
  • Грипоподібні симптоми – лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання – протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з цих симптомів . За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.
  • Рухові розлади – сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.

Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів вже не відновлюється. Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.

 

Ускладнення поліомієліту

Близько 5% хворих помирають. В основному – через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, міокардит, важкі шлунково кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

Сьогодні не існує спеціального лікування поліомієліту.

Як боролися з поліомієлітом в минулому?

Серед хвороб, які трохи більше половини століття тому викликали сильний страх, був поліомієліт: поліовірус дуже легко передавався, особливо в літній період. Щороку хворіли десятки тисяч людей (найчастіше діти), тисячі з них залишалися паралізованими чи помирали через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Епідемії поліо були звичним явищем у перші десятиліття 20 століття. До винайдення вакцини проти цієї хвороби лікування обмежувалося карантинами та використанням “залізних легень” – спеціальних металевих капсул, що дозволяли пацієнтам дихати, та запобігали смерті через задуху.

На початку 1950-х років, перш ніж стали доступні вакцини проти поліомієліту, спалахи поліо спричиняли понад 15 тисяч випадків паралічу щороку лише у США.

 

Єдиним існуючим засобом попередити хворобу є проведення профілактичного щеплення

Перевірте, чи отримала Ваша дитина необхідні щеплення:

Згідно Національного Календаря профілактичних щеплень дитина до 6 років має отримати 6 щеплень проти поліомієліту

  • – у 2 та в 4 місяці від народження;
  • – у 6 місяців та у 18 місяців;
  • – у 6 років та в 14 років.

Шести доз вакцини необхідно і достатньо, щоб сформувався імунітет проти поліомієліту у дитини на все життя.

 

Дбайте про здоров’я Ваших дітей – ЗРОБІТЬ СВОЄЧАСНО ЩЕПЛЕННЯ.

 

Переглядів - 18