Місячник боротьби з туберкульозом

 В УКРАЇНІ  ТРИВАЄ  ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ  МІСЯЧНИК БОРОТЬБИ  З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ    

За період 2022 та 2023  року в районі зареєстровано  73 та 70 випадків захворювання на туберкульоз, з них 2 випадки – серед дітей, які  з  різних причин не мали щеплень.

Виявити туберкульоз легень на ранній стадії, коли хворий   ще не відчуває ніяких симптомів захворювання, дозволяє  флюорографічне обстеження, яке можна  пройти у флюорографічних кабінетах Яворівської  районної лікарні, Новояворівської   районної лікарні  та  районної  лікарні смт.Івано-Франкове.

 Що треба знати про туберкульоз?

Туберкульоз – від латинського слова «туберкулюм», що означає гулька, вузлик. Це  важке особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке викликається туберкульозною паличкою – бактерією Коха і уражає здебільшого легені, а також кістки, шкіру , суглоби, кишківник та ін. В уражених органах утворюються дрібні гульки із схильністю до розпаду. Хвороба має  переважно хронічний перебіг, потребує тривалого та серйозного лікування. І, при відсутності  лікування, призводить до інвалідизації чи смертності.

Найбільш поширеними проявами туберкульозу легень є затяжний кашель, пітливість, підвищена температура тіла, загальна слабкість.

Основним  джерелом  інфекції  є  хвора  на  туберкульоз  людина, рідше зараження може настати внаслідок споживання молочних продуктів  або м’яса хворих на туберкульоз тварин. Найбільш  небезпечним є харкотиння  хворих на відкриті форми легеневого туберкульозу, в якому є мільйони туберкульозних паличок. Збудники хвороби надзвичайно стійкі  у зовнішньому середовищі   і   здатні тривалий час зберігати свою життєздатність навіть у висушеному вигляді. Піднімаючись з пилом з поверхні предметів і ґрунту, вони поширюються на значні віддалі. Заразитись можна і при безпосередньому контакті з хворим на туберкульоз – через краплі слини при кашлі та розмові на близькій відстані , а також через речі загального вжитку. Тому , щоб уникнути зараження, не слід користуватись спільними з хворим посудом, рушником, іншими предметами  побуту. Треба пам’ятати, що особливо схильні до зараження    діти, тому не можна дозволяти  їм відвідувати сім’ї  хворих  на  легеневий туберкульоз  з  відкритою формою, а хворим не слід  брати на руки  дітей, пестити їх, цілувати.

Зараження туберкульозом не завжди викликає захворювання і серед тих, що заражаються, хворіють не всі. Це пояснюється кількістю мікобактерій туберкульозу, які потрапляють в організм та вродженою опірністю людини до цієї хвороби, – чим менше і рідше потрапляє збудник туберкульозу в організм людини, тим менша небезпека захворювання.

Як проявляється  захворювання?

Початковими проявами  є кашель, слабкість, дратівливість, підвищення температури тіла у вечірні  години, пітливість вночі. В  деяких хворих першим симптомом захворювання   є кровохаркання чи кровотеча. Іноді буває безсимптомне протікання захворювання і  зміни в легенях  виявляються випадково  при  рентген обстеженні. При всіх найменших проявах захворювання слід негайно звертатися до лікаря.

Раннє   виявлення   та своєчасно проведене лікування  ведуть до повного одужання. Виявити туберкульоз легень на ранній стадії, коли хворий  не відчуває ніяких симптомів захворювання, дозволяє  флюорографічне обстеження. Зараження бактеріями туберкульозу можна  виявити з допомогою шкірної діагностичної проби Манту, яку здійснюють дітям та підліткам і хворим з захворюваннями легень.

Особливо важливим  в період  військового стану є своєчасне проведення щеплень проти туберкульозу, яке проводиться всім новонародженим дітям в пологовому стаціонарі на 3 –й день після народження. Ревакцинація  здійснюється перед поступленням  в школу  в  7 років.

Якщо дитині не проведено своєчасно щеплення,сімейним лікарем  складається індивідуальний графік проведення щеплення, яке зроблять при зверненні  у найближчому лікувально-профілактичному закладі

  Вакцинація    проти    туберкульозу    є    безкоштовною

Здоровий спосіб життя, дотримання режиму  праці і відпочинку, відсутність шкідливих звичок , якими   є  зловживання алкоголем  та паління, своєчасне проведення  профілактичних  щеплень  – запорука здоров’я.

Інформує Яворівський районний відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 

Переглядів - 57