Власникам колодязів про чищення та дезінфекцію

ДЕЗІНФЕКЦІЯ КОЛОДЯЗЯ – ПРОФІЛАКТИКА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ!!!

Питна вода – джерело життя, визначальний фактор здоров’я та довголіття. Вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» власники колодязів чи каптажів зобов’язані проводити поточний ремонт, чищення та дезінфекцію.

НЕОБХІДНО ПАМ’ЯТАТИ:

Через воду можуть передаватися черевний тиф, холера, дизентерія, вірусний гепатит А, туляремія, лептоспіроз та інші інфекційні хвороби. Виживання патогенних збудників у воді різне та залежить від багатьох факторів: температури води, її хімічного та мікробного складу, інсоляції та аерації, властивостей збудників тощо. Інфікування води в колодязях збудниками інфекційних хвороб відбувається при потраплянні в неї виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами: при просочуванні у воду колодязя господарсько-побутових стічних вод, води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям та інше.

Забруднення води має місце також у тих випадках, коли недалеко від колодязя розташовані приміщення для свійських тварин, коли в колодязь потрапляють гризуни, які ймовірно є хворими чи переносниками різних інфекцій. Вода в колодязях може інфікуватись патогенними збудниками при занесенні їх у воду через відра, якими користуються для забору води. Ризик інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенами зростає в період паводків та інтенсивних атмосферних опадів, коли разом з дощовими водами до колодязів потрапляють забруднені господарсько-побутові стічні води, в тому числі із вбиралень та вигрібних ям.

Для профілактики інфікування ВГА та іншими кишковими інфекціями слід дотримуватись наступних рекомендацій:

  1. Не нехтуйте правилами особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  2. Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
  3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед споживанням.
  4. Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати хворобу і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

Дбайте про себе і рідних. Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання – звертайтесь до лікаря.

Джерело інформації – Яворівський РВ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

Переглядів - 26