На виконання Європейської ініціативи «Угода мерів-Схід» провели Дні сталої енергії

Новояворівська міська рада на виконання Європейської ініціативи «Угода мерів-Схід» та як активний член добровільного об’єднання органів місцевого самоврядування – асоціації «Енергоефективні міста України» з 7 по 11 грудня 2018 року вперше провела  Дні сталої енергії.

Мета заходу – це насамперед підвищення інформованості мешканців міста, учнівської молоді щодо сучасних способів ощадного і ефективного використання енергії та ширшого залучення відновлювальних джерел енергії в руслі загальноєвропейської політики як протидію глобальній зміні клімату. Проведення Днів сталої енергії покликані мобілізувати мешканців міста, владу, підприємців, представників громадських організацій і замислитися над перспективами виробництва і споживання енергоресурсів.

В день відкриття Днів сталої енергії присутнім продемонстровано презентацію навчального візиту представників 5 невеликих міст України в Словаччину.  Велику цікавість у присутніх викликала інформація про візит делегації на підприємство із сортування та спалювання сміття KOSIT, що в 10 км від м.Кошіце.

Дане підприємство належить європейській фінансовій групі (95%), яка інвестувала в його встановлення та запуск 3,5 млн.Євро. На підприємстві майже повністю автоматизовано всі процеси, сучасна електронна система управління та контролю всіх зон, яка відповідає усім стандартам та найжорсткішим нормам Євросоюзу щодо мінімалізації впливу на довкілля.

Спалюючи понад 80 тис. тонн сміття на рік при температурі 850°С, оснащення забезпечує повну очистку від викидів. Сморід відчувається лише на території складування сміття. Органічні відходи на підприємство не надходять тому що населення їх скидає в пристрої для  перетворення органічних відходів у компост.  Третину виробленого тепла підприємство використовує для власних потреб, решту продає у центральну тепломережу.

В невеличкому містечку Германовце у Прешовському регіоні делегація відвідала місцевий костел 18-го ст. Ця будівля тривалий час була дуже сирою та холодною, там розвинувся грибок, що робило перебування у ній винятково некомфортним і нездоровим. Оскільки костел є пам’яткою архітектури, зовнішнє утеплення його було неприпустимим.

Проведення робіт із захисту від грибка та внутрішньої термоізоляції спеціальним покриттям, створеним на основі нанотехнологій та модернізацію системи опалення, яка полягала в оригінальному технічному рішенні: труби в канавках не покривалися ізолюючим матеріалом, а засипали декоративними камінцями, забезпечивши у такий спосіб не лише легкий доступ до них в разі ушкоджень, але й обігрів та постійне підсушування внутрішніх стін завдяки конвекції.

Цікавим був візит до історичного словацького містечка Велкі Шаріш, де була продемонстрована система регульованого вуличного освітлення. Принципи керування системою, диммінг на окремих ділянках, програмоване управління за допомогою смартфона все це було продемонстровано на найближчому до мерії світильнику.

У мальовничому місті-музею Кежмарка біля підніжжя Татр розповіли про амбітні плани стати «розумним» та «зеленим» завдяки впровадженню місцевої політики сталого розвитку. Так, за словами мера,  до 2020 року  щонайменше 80% населення буде забезпечене теплом  із нещодавно розвіданих термальних джерел. На сьогоднішній день місто отримує тепло з 2 котелень, які  працюють на деревній щепі.

В місті Нова Дубніца делегація відвідала  котельню THERMONOVA яка внаслідок застосування технології електро-когенерації та виробництва холоду працює на біомасі (деревна щепа) із різним ступенем вологості  (аж до 55%), при цьому довкілля не забруднюється шкідливими викидами.

Новими підходами радикальної енергетично-кліматичної стратегії здивувала Трнава.  Зокрема, ця стратегія передбачає висадку 130 тисяч дерев та різке збільшення електромобілів  на 5000 шт. при одночасному скороченні кількості звичайних авт на майже 13 тис. шт. На дахову сонячну електростанцію та станцію розподілу скидного тепла із сусідньої АЕС учасники делегації дісталися електробайками.

Виявляється, для заохочення переходу громадян на «екологічний транспорт», у місті розроблена та впроваджується мережа станцій, на яких можна за дуже помірковану платню «винайняти» електровелосипед та потім залишити його біля іншої станції.

В Братиславі  учасники відвідали пункт сортування побутового сміття. На цю ділянку столичні мешканці  мають право привезти старі меблі, вживане обладнання та інший побутовий непотріб, а сортувальники розкладають його по категоріях, а потім продають підприємствам, які займаються переробкою.

Учасники також відвідали котельню модульних когенераційних установок, яка забезпечує теплом величезний спортивний комплекс у передмісті Братислави – містечку Шаморін. Причому, крім природного газу як паливо використовується біогаз (метан із різними домішками), який утворюється в процесі бродіння силосу та навозу.

На зустрічі з партнерською Унією міст Словаччини, яка одним із пріоритетів своєї діяльності визначила сталий енергетичний розвиток громад та промоцію Угоди мерів щодо клімату і енергії, Генеральний секретар Асоціації Мілан Галанда ознайомив присутніх із проектами та програмами, які їхня організація впроваджує у сфері енергоефективності, захисту від кліматичних змін та адаптації до них.

Під час обговорення українських учасників цікавили деталі щодо адаптації житлових будівель до кліматичних змін, які вже де-факто відбулися у наших широтах, а також можливості тіснішої безпосередньої практичної співпраці із словацькими муніципалітетами.

 

Переглядів - 1