Закликаємо не спалювати суху рослинність та її залишки на відкритих територіях

Новояворівська міська рада вкотре закликає мешканців міста та прилеглих населених пунктів не спалювати суху рослинність та її залишки на відкритих територіях.

Шкода від вчинення таких дій надзвичайно велика. У результаті випалювання сухої трави збіднюється видовий склад рослинного і тваринного світу. Скрізь, де пройшли підпали, вже не буде колишнього різнотрав’я, а бур’яни захоплять звільнену територію. Випалювання призводять до помітного зниження родючості ґрунту. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Хтось згорає, хтось задихається від диму. На згарищах дуже часто знаходять згорілі пташині гнізда зі слідами яєць, обгорілих равликів, дрібних ссавців, плазунів.

Часто випалювання сухої трави спричиняє лісові пожежі, які здатні за лічені хвилини знищити не один гектар лісу. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні.

Значна кількість диму, що утворюється від спалювання сухої трави, негативно впливає на стан здоров’я людей, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання і очей, захворювань серцево-судинної системи, алергічних реакцій.

Також нагадуємо, що Кодексом України про адміністративні правопорушення статтею 77-1 “Самовільне випалювання рослинності або її залишків” (Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах […]) передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170,0 до 340,0 грн.) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850,0 до 1190,0 гривень).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340,0 до 680,0 грн.) і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1190,0 до 1700,0 гривень).

Відповідно до статті 245, Кримінального Кодексу України – підпали караються штрафом від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 гривень), або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той же період. Ті ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Люди, схаменіться, не будьмо байдужими до себе і навколишнього середовища, в якому живемо!

Переглядів - 1