Новояворівськ приєднався до Всеукраїнської акції «Хори громад єднають країну»

Українці співочий народ. З давніх-давен пісня – це те, що єднає нас, звеселяє душу і саме через пісню ми висловлюємо свою радість і біль, надію і тривоги.

Цього року Новояворівськ приєднався до Всеукраїнської акції «Хори громад єднають країну» і хор громади м.Новояворівська заспівав пісню «Червона Рута».
Славетна і вже народна пісня Володимира Івасюка «Червона Рута» – це пісня-душа українського народу, символ єдності і любові до свого, українського!

Історія цієї пісня досить цікава. Існує два варіанти її написання.
У дитинстві юнак натрапив у батьковій бібліотеці на виданий 1906 року збірник коломийок, впорядкований Володимиром Гнатюком, в якому були рядки:

Ой ходила, говорила гільтайова мати,
Назбирала троєзілля мене чарувати,
Назбирала троєзілля червону рутоньку,
Та й схотіла зчарувати мене, сиротоньку.

У грудні 1968 року Марія Соколовська, яка разом з Володимиром у Чернівецькому медичному інституті була учасницею ансамблю «Трембіта» та камерного оркестру, першою побачила варіант вірша, який згодом став піснею «Червона Рута».

За іншими даними, 1969 року В. Івасюк відвідав Етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка (с. Велеснів), де натрапив на фольклорні матеріали Володимира Гнатюка, які використав для написання пісні «Червона рута». Згодом мандруючи гірськими гуцульськими селами, Володимир знайшов інші варіанти коломийки про червону руту та записав легенду про загадкове чар-зілля, яке постає в народних переказах символом вічного та чистого кохання.

У вересні 1970 року на Театральній площі міста Чернівці у прямому ефірі телепрограми «Камертон доброго настрою» прозвучала прем’єра пісні, яку виконував дует: сам автор і Олена Кузнецова.

Дякуємо організаторам такого чудового дійства, а саме: Новояворівський міський краєзнавчий музей та ГО «ГОСТИНЕЦЬ» за підтримки Ісар ЄДНАННЯ та Національної мережі розвитку локальної філантропії. А також хормейстру – Марії ФАРІЙОН і всім хто долучився.

 

Опубліковано Новояворівська міська рада Пʼятниця, 14 лютого 2020 р.

 

Переглядів - 6