Про зміни в законодовстві щодо призначення житлових пільг та субсидій.

З 23 вересня 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 16 вересня № 1041 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово – комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України”. Урядом прийнято рішення щодо передачі повноважень із призначення і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово – комунальних послуг від органів соціального захисту до Пенсійного фонду України.

До 1 грудня порядок звернення за призначенням житлових субсидій та механізм їх призначення не змінився. Всі дані для виплати субсидій надійшли до Пенсійного фонду в електронному вигляді. Тому громадянам, які вже отримують житлову субсидію, не потрібно звертатися до органів соціального захисту чи Пенсійного фонду. Вони і надалі отримуватимуть призначену їм житлову субсидію на банківський рахунок або через поштове відділення (залежно від обраного способу виплати).

З 1 грудня до Пенсійного фонду перейшли повноваження призначення та нарахування житлових субсидій. Органи Пенсійного фонду працюють за принципом екстериторіальності, який не передбачає “прив’язки” до місця реєстрації особи. Тому з 1 грудня можна звертатись у будь – який сервісний центр, незалежно від задекларованого місця проживання.

Заяви також можна  подати:

  • поштою або особисто до будь – якого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від місця реєстрації/проживання;
  • в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua;
  • в електронній формі через Портал “Дія”;
  • на мобільний додаток Пенсійного фонду України;
  • особисто через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або посадових осіб центру надання адміністративних послуг.

 

Для розрахунку житлової субсидії не враховується:

  • Компенсація для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою “Прихисток”;
  • Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам.

 

Крім того, переглянуті критерії надання житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану, передбачивши можливість призначення субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Передбачено надання права на отримання житлової субсидії особам, які:

  • мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування;
  • належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;
  • мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану.

Прийом громадян фахівцями сервісного центру проводиться: з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00 без обідньої перерви,  телефон “гарячої лінії”: (03256) 42-3-90.

 

Переглядів - 34