Костел Святої Трійці

Костел Святої Трійці – храм у колишньому містечку Брухналь, тепер с.Терновиця.

Костел – це одна з перлин нашої сакральної культури – оборонний храм ХVII ст., що з 1991 року стоїть пусткою та руйнується. І тільки старожили місцевості ще несуть пам’ять про колишню красу храму, у якому колись було охрещено Митрополита Андрея Шептицького.

У 1514 р., Йоган Гербурт закладає у Брухналі католицьку парафію. Опісля Брухналем володіє Микола Стогнів, який у 1645 р. закладає новий мурований парафіяльний костел. Святиня якийсь час була кальвіністським збором, а у 1710 році заново освячена як римо-католицький Троїцький костел.

З кінця ХІХ ст. і до 17 вересня 1939 р. поселення належало власникам сусідніх Прилбичів графам Шептицьким. Ян і Софія з Фредрів Шептицькі зробили значний внесок у розбудову храму. Тут були охрещені діти подружжя, зокрема майбутній митрополит Андрей.

Мати митрополита Софія передала храму власноруч намальовану ікону «Найсвятіше серце Христове». 17 січня 1901 року вона подарувала цей образ своєму сину після призначення його Митрополитом УГКЦ. Ікону митрополит Андрей забрав із собою у митрополичі палати на Святоюрську гору.

 

Переглядів - 44