Собор Пресвятої Богородиці

Собор Пресвятої Богородиці
11 вересня 1892 року в дерев’яній церкві Собору Пресвятої Богородиці в Прилбичах молодий новопоставлений отець-василіянин Андрей Шептицький відслужив першу у своєму житті Божественну Літургію.

Цей храм збудував колись його предок єпископ Атанасій Шептицький. На щастя, перший храм Шептицького зберігся до сьогоднішнього дня, хоч на початку 1990-х був значною мірою перебудований та видозмінений.

Сьогодні він належить громаді ПЦУ. Старовинний іконостас, перед яким молився митрополит Андрей, тривалий час зберігався в старовинній дзвіниці біля церкви, але в 2000 році був перенесений до новозбудованої каплиці поряд із нею.

У 1997 році греко-католицька громада Прилбич розпочала будівництво храму-музею митрополита Андрея.
Тепер церкву-музей намагаються наповнити експонатами, пов’язаними з життям родини Шептицьких, дитячими та юнацькими роками їхніх видатних дітей. Перед храмом в 2011 році був встановлений перший на той час в Україні пам’ятник Митрополиту Андрею та його брату блаженному священномученику Климентію.
Прилбичі є відпустовим місцем для прочан, які приїжджають сюди, щоб помолитися на місці блаженної пам’яті слуги Божого Митрополита Андрея та цілої його родини.

Переглядів - 13