Про зміни в оплаті за водопостачання. МКП «Яворіввода»

З серпня 2023 року звичну платіжку за водопостачання буде розділено на дві складові:

  • оплата послуг централізованого водопостачання;
  • оплата за абонентське обслуговування.

Це передбачено частиною 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».
На сайті органів місцевого самоврядування (Яворівської та Новояворівської міських рад) 30.05.2023р. був оприлюднений публічний індивідуальний договір про надання послуг з централізованого водопостачання, який вважається укладеним через 30 днів після розміщення.

Відповідно, з серпня місяця 2023 року в платіжках за воду окремою стрічкою буде винесено оплату за абонентське обслуговування. Розмір плати за абонентське обслуговування затверджено наказом МКП «Яворіввода» від 03.07.2023 року № 41. Зазначимо, що граничний розмір абонентської плати встановлює Кабінет Міністрів України, а саме Постанова КМУ від 21.08.2019 р. №808.

Розмір щомісячної плати за абонентське обслуговування у розрахунку на 1 абонента для комунальних послуг з централізованого водопостачання становить:
– 24,48грн. (з ПДВ) – населенню, співвласникам багатоквартирних будинків та які є власниками індивідуальних житлових будинків, які не обладнано вузлами комерційного обліку води (без обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку);
– 24,48грн. (з ПДВ) – юридичним особам та фізичним особам-підприємцям на 1 об’єкт нерухомого майна (без обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку);
– 38,07грн. (з ПДВ) – населенню, яке є власниками індивідуальних житлових будинків (приватний сектор), які обладнано вузлами комерційного обліку холодної води, у межах граничного розміру (в т.ч. абонентське обслуговування (збут) 24,48 грн. (з ПДВ), обслуговування і заміна вузла комерційного обліку 13,59грн. (з ПДВ).

Важливо зрозуміти, що до липня 2023 року витрати на абонентське обслуговування входили в тариф на послуги водопостачання. Однак вже цього року під час розрахунку тарифу МКП «Яворіввода» вилучило певні статті витрат, а саме плату за абонентське обслуговування.

Таким чином підприємство виносить зазначені витрати в окрему стрічку в платіжці. Тобто, запровадження абонплати – це вимога законодавства. Більшість міст України відділили абонентську плату від тарифу ще у 2021 році.

У такий нелегкий для нас і держави час, оплати від наших споживачів є єдиним джерелом надходження коштів, які нам необхідні для забезпечення щоденної роботи водопровідної системи населених пунктів обох територіальних громад у цих надскладних умовах. Ми сподіваємося на розуміння наших споживачів.

Одразу відповідаємо на поширені запитання:

Абонентська плата — це новий вид платежу?
Ні, «Плата за абонентське обслуговування» не новий вид платежу, а визначений Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189, який введено в дію з травня 2019 року, та є обов’язковим платежем для всіх споживачів, з якими укладено індивідуальний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення. До 1 липня 2023 року витрати абонентської плати входили до складу чинного тарифу на послуги з централізованого водопостачання. Однак у тарифах на послуги на 2023 рік не враховуються витрати на збут для індивідуальних споживачів відповідно до вимог Закону України від 03.12.2020 № 1060-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг».

Які витрати підприємства входять в абонплату?
Оплата праці з відрахуваннями на 2023 рік
Послуги з програмного забезпечення
Поштові послуги
Послуги зв’язку
Матеріали виробничі, канцтовари, швидкозношувані матеріали
Та інші витрати для розподілу обсягу послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за послуги водопостачання та водовідведення.

Кому абонентська плата не буде нараховуватись?
Нараховуватись плата за абонентське обслуговування не буде тим споживачам, які обрали модель – колективний споживач. Це ті споживачі, які сплачують за послугу водопостачання та водовідведення не на рахунок підприємства, а одразу на рахунок ОСББ.

Чи залежить розмір абонентської плати від кількості зареєстрованих чи об’ємів спожитої послуги?
Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців у квартирі чи об’ємів споживання послуги. Навіть якщо абонент місяць не користувався водою, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату потрібно сплатити.

Чи поширюватимуться субсидії та пільги на абонентську плату?
Так, поширюватимуться згідно із Постановою Кабінету Міністрів України №409 “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”.
Працюємо для вас та віримо в наближення перемоги!

 

Переглядів - 319