Податковий вісник 2023-10-16

У Яворівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

У Яворівській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Наталія Британ.

Платники податків отримали відповіді щодо актуальних питань при реєстрації РРО/ПРРО та новацій законодавства реєстрації даних пристроїв.

Питання, що цікавили платників податків:

  • Чи зобов’язані суб’єкти господарювання застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку?
  • У разі якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться у безготівковій формі, то РРО або ПРРО не застосовується, але в місці отримання готівкових коштів суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО або ПРРО чи проводити розрахунки у безготівковій формі за продані товари через установи банків.
  • Що таке «офлайн-режим» для застосування програмного РРО?

Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено, що на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів,яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Як здійснюється програмування найменування товарів через ПРРО?

Програмування найменування товарів через ПРРО здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготовленого переліку номенклатури,який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з інструкцією, що додається до того ж архіву, що і програмне забезпечення.

Як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

ПРРО реєструється суб’єктом господарювання на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Особи, дані щодо сертифікатів кваліфікованих/удосконалених електронних підписів яких внесено до Реєстру програмних РРО на підставі повідомлення за формою № 5-ПРРО, поданого суб’єктом господарювання, можуть проводити розрахункові операції у різний час (різні зміни) на різних ПРРО, що можуть бути розміщені на різних господарських об’єктах.

 

Як зазначається назва товару (послуги) у фіскальному касовому чеку?

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що з 01.08.2023 Законом України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» були внесені зміни в пункт 2 статті 3 Закону від 06.07.1995 № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) щодо спрощення фіскального чеку. Зазначений пункт було доповнено абзацом другим:

Фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, при продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

Завдяки зазначеним змінам чітко визначені категорії продавців при продажу товару або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

При зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги, у випадку виникнення сумнівів щодо правильності віднесення певних товарів до певних груп рекомендуємо використовувати Державний класифікатор продукції та послуг (Наказ Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457) в редакції Наказу Міністерства економіки від 16.02.2017 № 211 та зазначати товар (послугу), який класифікується за назвою «Групи» замість відображення конкретної позиції.

Така можливість встановлена прямою нормою Закону № 265 та не потребує створення нової форми фіскального касового чеку.

При цьому форма такого фіскального касового чека визначена в додатку 1 до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 21.01.2016 № 13, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за № 220/28350.

При зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги, який класифікується за назвою «Групи», замість відображення конкретної позиції можна, наприклад, зазначати:

– «постільна білизна» замість «наволочка», «простирадло», «ковдра» і т.д.;

– «випічка» замість «пиріжок з маковою начинкою», «пиріжок з вишнею», «пиріжок з повидлом» і т. д.;

– «напої» замість «лимонад», «сітро», «дюшес», «тархун» і т. д.

 

Зустріч у Яворівській ДПІ щодо використання РРО/ПРРО

Днями за участі начальника Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петра Шота відбулась зустріч з платниками податків з питань використання РРО/ПРРО.

Під час зустрічі податківець розповів про реалізацію норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема, щодо реєстрації РРО та програмних РРО, ведення обліку товарних запасів за місцем продажу.

Петро Шот прокоментував, що платники можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО залежно від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. При цьому податкова служба надає можливість безкоштовного встановлення програмного РРО на будь-який комп’ютер, ноутбук або ґаджет.

Норми щодо обов’язкового використання РРО або ПРРО не стосуються платників єдиного податку першої групи та суб’єктів господарювання, які не здійснюють розрахункових операцій.

Також, посадовець надав інформацію щодо особливостей отримання податкової знижки: які терміни подання декларації для отримання податкової знижки, які документи потрібні та які категорії громадян можуть на неї претендувати.

Наприкінці зустрічі надано відповіді на запитання та рекомендовано долучитися до інформаційних ресурсів ДПС.

 

Яворівська ДПІ: проведено зустрічі на території Яворівської ОТГ

10.10.2023 року начальником Яворівської ДПІ проведено зустрічі на території Яворівської ОТГ із представниками бізнесу з  питань використання ПРРО та РРО в сільській місцевості платниками єдиного податку 11-1V груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу та ФОП на загальній системі оподаткування , відновлення відповідальності для суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», роз’яснення актуальних питань платників податків на тему застосуванн Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року№3219-IX, який, зокрема вносить зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО.

 

Інформаційна кампанія щодо застосування РРО/ПРРО продовжується

Податківці Яворівської ДПІ  Головного управління ДПС у Львівській області продовжують інформувати  підприємців щодо обов’язку реєстрації та застосування РРО/ПРРО.

Під час зустрічей  надаються роз’яснення представникам бізнесу щодо вимог Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» в частині застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні торгівельної діяльності і наданні послуг.

Фахівці  звертають увагу фізичних осіб-підприємців на своєчасну реєстрацію РРО/ПРРО та зауважують, що з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг для усіх суб’єктів господарювання. Працівники  наголошують, що застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників єдиного податку першої групи, ще з 1 січня 2022 року.

Також підприємцям доводять до відому про  обов’язкове подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.

Переглядів - 34