Податковий вісник 2023-11-14

РРО/ПРРО: особливості зазначення форм розрахунків та їх видів

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) за загальним правилом, суб’єкти господарювання, незалежно від організаційно правової форми, які здійснюють розрахунки в готівковій та/або в безготівковій формі у сфері торгівлі громадського харчування та послуг застосовують РРО/ПРРО, крім умов та форм наведених у нормативно-правових актах.

Так, відповідно до:

– ст. 9 Закону № 265: РРО, ПРРО та розрахункові книги (далі – РК) не застосовуються;

– постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами: РРО та ПРРО не застосовуються з обов’язковим використанням РК.

На сьогодні існує лише 2 форми розрахунків: ГОТІВКОВА та БЕЗГОТІВКОВА.

БЕЗГОТІВКОВА форма розрахунків не передбачає приймання готівкових коштів (купюр та монет), що є фундаментальною ознакою ГОТІВКОВОЇ форми.

У свою чергу, та як правило притаманні обом формам розрахунків, може бути, зокрема, продаж товарів:

  • у кредит;
  • на умовах після плати;
  • з відстроченням чи розстрочення платежів;
  • та інші види розрахунку, які більш якісно характеризують правовідносини, що склались між покупцем та продавцем.

Щодо заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує що з 01 липня 2023 року платники під час сплати податкових платежів та єдиного внеску при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції користуються вимогами Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення (наказ Міністерства фінансів України 22.03.2023  № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України  28 березня 2023 р. за № 528/39584)

Також звертаємо увагу платників, які під час сплати податкових платежів та єдиного внеску використовують структурований формат реквізиту «Призначення платежу», що при занесенні даних про «Код виду сплати» та «Додаткову інформацію запису» потрібно використовувати виключно наявні поля платіжної інструкції, а саме поле «Код виду сплати» та поле «Додаткова інформація запису».

Направлення листів до контролюючого органу через Електронний кабінет

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що направити лист до контролюючого органу платники мають можливість через Електронний кабінет. Для цього необхідно здійснити:

Крок 1: Увійти до приватної частини Електронного кабінету

Крок 2: У меню «Листування з ДПС» обрати: Регіон Район

Крок 3: обрати Тип Тематика

Крок 4: зазначити Короткий зміст • Прикріпити* Файл (формат pdf до 5 МБ) (*можливо додати лише один сканований документ) • Зберегти

Крок 5: Підписати • Відправити

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Яворівській ДПІ щодо отримання податкової знижки

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі старшого державного інспектора  Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Анастасії Грицан відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповіла на питання отримання податкової знижки.

Під час заходу платникам повідомили, що якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Про особливості застосування програмного РРО під час робочої зустрічі у Яворівській ДПІ

Нещодавно фахівцями Яворівської ДПІ Головного управління ДПС  у Львівській області було проведено робочу зустріч-практикум із платниками податків щодо особливостей застосування класичного РРО та програмного РРО та обліку готівкових операцій.

У ході зустрічі наголошено суб’єктам господарювання, що застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців 1 групи.

Також платників проінформовано, що програмний РРО має беззаперечні переваги перед класичним, оскільки дозволяє використовувати безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО), яке забезпечує функціональні можливості, що відповідають вимогам Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами).

ПРРО можна встановити на будь-який гаджет, який підтримує операційну систему Windows чи Android і має підключення до мережі Internet, при цьому зекономити кошти на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні.

Кожному платнику податків було надано вичерпне роз’яснення у межах чинного законодавства.

Декларування доходів громадян – право на податкову знижку

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  нагадує, що актуальним питанням для громадян залишається можливість отримання податкової знижки за витрати, здійснені у минулому році. Це, наприклад, витрати на: навчання у державних учбових закладах, іпотеку, репродуктивні технології, витрати на оренду житла, тощо.

Платники податків мають змогу повернути частину коштів у вигляді податкової знижки у разі:

-понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Кодексу, якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією;

-отримання доходу у вигляді заробітної плати та якщо фізична особа має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резидент – фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

-використання права на нарахування податкової знижки застосовується лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк. Так, декларація подається до 31 грудня року, наступного за звітним року.

Декларацію про майновий стан і доходи та копії підтверджуючих документів платники можуть подати особисто чи по дорученню іншою особою, а також віддалено, скориставшись зручним сервісом податкової служби «Електронний кабінет платника» за наявності кваліфікованого електронного підпису, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі, самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.

Фахівцями Яворівської ДПІ проведено практикум для платників податків на тему: «Реєстрація Програмного РРО»

Фахівці Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській  області під час проведення тренінгу з платниками податків проінформували про основні кроки, які необхідно зробити для реєстрації програмного РРО: отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (КНДЕП ІДД ДПС України видає безкоштовно КЕП); завантажити та встановити з вебпорталу ДПС України програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій (ноутбук, смартфон, планшет), який є в наявності. ПРРО від ДПС можна інсталювати на різні операційні системи: Windows, Android, iOS або працювати через web-версію.

Посилання для завантаження: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro; подати через Електронний кабінет платника заяви для реєстрації торгової точки,  ПРРО та касирів:
– для реєстрації торгової точки в приватній частині кабінету потрібно створити та заповнити електронний документ Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма № 20-ОПП, код форми J/F1312002);

– для реєстрації  ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма № 1-ПРРО, код форми J/F1316602)

– для реєстрації касира треба подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) (форма 5-ПРРО, код форми J/F1391801).

Вхід в ПРРО здійснюється за допомогою ключа касира/старшого касира щодо якого суб’єкт господарювання подав Повідомлення за формою 5-ПРРО (J/F1391801) та сертифікату відкритого ключа. Ключ та сертифікат потрібно помістити в одну папку на пристрій з якого буде здійснюватися робота з ПРРО.

Крок 4. Ввести товари в ПРРО. Всі чеки фіскалізуються безпосередньо на сервері ДПС.

Приєднуйтесь до офіційного каналу ДПС у Telegram: t.me/tax_gov_ua

Нагадуємо, що повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

В Яворівській ДПІ податківці проводять «гарячі лінії» щодо застосування касових апаратів та програмних РРО платниками податків

В Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області  в рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії стосовно новацій в податковому законодавстві, передбачених Законом України від 30.06.2023 №3219-IX податківці під час сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідають на актуальні питання платників.

Надаємо відповіді на запитання, з якими найбільше звертались суб’єкти господарювання, які надавав начальник  Яворівської ДПІ Петро Шот.

Запитання: Чи мають фізичні особи-підприємці застосовувати касові апарати на період дії воєнного стану?

Відповідь: Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи.

Запитання: У разі надання ветеринарних послуг на території села потрібно реєструвати касовий апарат?

Відповідь: Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 09 лютого 2022 року № 95 затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. В пункті 3 Переліку зазначено такий вид послуг як надання медичних і ветеринарних послуг на території села, селища. Отже у разі здійснення такої діяльності необхідно здійснити реєстрацію книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункових квитанцій (РК). Зареєструвати КОРО та РК необхідно в податковій інспекції за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Запитання: Чи потрібно застосовувати касовий апарат у разі здійснення розрахунків тільки на рахунок підприємця IBAN?

Відповідь: Згідно статті 9 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95 ВР”Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” із змінами та доповненнями РРО/ПРРО не застосовують у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати – поточний рахунок у форматі IBAN. При розрахунках в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

Запитання: Як підприємцю зареєструвати ПРРО?

Відповідь: Реєстрація  програмного РРО здійснюється на підставі заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО. Така заява подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, має перебувати на обліку в податковій службі. Також на обліку має перебувати господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.

Якщо є наймана особа-касир, то суб’єкт господарювання повідомляє про сертифікати електронних підписів або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та завантаження програмного забезпечення такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

 

Переглядів - 58