Каплиця-усипальниця родини Шептицьких

Каплиця-усипальниця родини Шептицьких – пам’ятка XIX ст, – збудована для поховань померлих членів родини Шептицьких.

Побудована каплиця після смерті першого сина Івана та Софії Шептицьких Стефана, котрий помер у 1864 році. Батьки збудували її на околиці села в традиційному тоді неоготичному стилі.

Після смерті другого сина Юрія до каплиці було теж перепоховано і тлінні останки Петра Шептицького (дідуся Митрополита Андрея). 2 серпня 1882 р. поховано бабцю Митрополита Андрея по маминій лінії. 7 серпня 1888 року помирає Тереза з Косецьких Шептицька (бабуся по батьковій лінії) і 14 серпня її теж ховають у родинній усипальниці. Відтак у крипті було поховано і батьків Митрополита: у 1904 році – Софію, у 1912 році – Івана, а теж і трьох дітей Леона Шептицького – брата Митрополита Андрея.

У 1939 році радянські солдати варварськи познущалися з родинної святині Шептицьких, для розваги розстрілявши усипальницю з крупнокаліберного кулемету. У пошуках коштовностей саркофаги були розграбовані, а саму усипальницю перетворено на склад отрутохімікатів. У 2004 році усипальницю Шептицьких відновили. Того ж року в ній перепоховали останки розстріляних Леона та Ядвіги Шептицьких.

Переглядів - 29