В селі Кам’янобрід від сказу знову загинув домашній собака

ОБЕРЕЖНО!

В селі Кам’янобрід знову сказ: через контакт в серпні 2023 року з лисицею на подвір ї мешканця с. Кам’янобрід загинув від сказу домашній собака. Перші прояви захворювання в тварини з’явилися 26.10.2023р., вже 31.10 тварина загинула. При дослідженні матеріалу від тварини обласною лабораторією ветеринарної медицини виділено збудник сказу.

Рішенням районної державної протиепізоотичної комісії Яворівської РВА з метою попередження розповсюдження сказу в районі у населеному пункті Кам’янобрід та прилеглій 5км території впроваджено карантинні заходи. Терміном на 60 днів. Триває проведення позапланових щеплень домашніх тварин проти сказу, переоблік власників тварин. Заборонено на території карантину – в населених пунктах прилеглої до с.Кам’янобрід 5км території проведення виставок, виводок собак, вивезення за межі території карантину собак , котів, інших тварин.

Організовано проведення протиепізоотичних, дезінфекційних та протиепідемічних заходів фахівцями Яворівської районної державної лікарні ветеринарної медицини та Яворівського районного відділу ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України: проведено подвірні візити з метою визначення кола осіб, які могли зазнати ризику інфікування і підлягають антирабічному лікуванню – щепленням проти сказу. Триває проведення позапланових щеплень домашніх тварин проти сказу , в т.ч. при зверненні власників тварин.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ СКАЗ?

Щорічно в населених пунктах району не зменшується кількість бродячих бездомних тварин Значно збільшилася кількість лисиць, які активно навідують підсобні господарства в населених пунктах, знищують домашню птицю, контактують із домашніми тваринами, найчастіше з собаками: червоні лисиці є основним резервуаром сказу в природі.

Сказ – гостре небезпечне інфекційне захворювання, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю. Збудником захворювання є вірус, який найбільше міститься в слині хворих тварин.

Людина може заразитися сказом від тварини переважно через покус, подряпини чи ослинення. Вірус потрапляє в організм людини зі слиною хворої тварини через пошкоджену шкіру чи навіть непошкоджені слизові оболонки очей, носа, губ. Першими ознаками захворювання в людини є загальне нездужання, слабкість. З’являється припухлість, почервоніння і біль в ділянці залікованих після покусу ран. Проявляється підвищена чутливість до зовнішніх подразників: навіть легенький подих вітру призводить до розладу дихання, а згодом і до повної зупинки дихання. З’являються судоми, розлади ковтання. Хворого мучить спрага, але сам лише вигляд води викликає нестерпний біль у ковтальних м’язах . Тому захворювання в людей називають «гідрофобія» – водобоязнь. Хвороба триває 4-5, іноді до 8-9 днів і завжди закінчується смертю хворого.

ЄДИНИЙ ЗАСІБ ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ – СВОЄЧАСНЕ ПРОВЕДЕННЯ ЩЕПЛЕНЬ ПРОТИ СКАЗУ.

Щеплення призначаються лікарем хірургом або лікарем травматологом: курс лікування складається із 6 щеплень, перше з яких здійснюється якомога скоріше, в день покусу чи ослинення, нападу скаженою чи підозрілою на сказ твариною, будь якою дикою твариною, невідомою, бездомною твариною, яка втекла чи загинула, вбита, коли нема можливості організувати за нею ветеринарне спостереження протягом 10 днів, щоб виключити сказ. Тому при відпочинку на природі, в лісі, слід остерігатися диких тварин із незвичною поведінкою, ослаблих, які не здатні втекти, даються до рук – при сказі у тварин зникає почуття страху. Дикі тварини зазвичай уникають зустрічі із людиною. Ні в якому разі не беріть до рук загиблу тварину!

ЩО РОБИТИ ПРИ ПОКУСІ?

Якнайшвидше добре промити рану, найкраще – розчином господарського мила. І негайно звернутися в найближчу медичну установу З собою необхідно мати дані про тварину, яка нанесла покус ( якщо вона відома) , її вік, кличку , масть, породу, чи щеплена проти сказу та паспортні дані власника тварини.

ЗАКЛИКАЄМО МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ:

При контакті з тваринами, покусах чи нападі тварин – бездомними собаками, котами чи дикими тваринами, гризунами з дивною, нетиповою поведінкою, підозрілими на сказ необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря чи лікаря-хірурга для вирішення питання попередження захворювання на сказ шляхом отримання антирабічних щеплень. Не брати у руки таких тварин, не гладити. Про тварин з підозрілою, дивною поведінкою, імовірно хворих, прохання негайно повідомляти до представників місцевої ради чи дільниці ветеринарної медицини.

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ, ДБАЙТЕ ПРО СВОЄ ЗДОРОВ’Я! МИ ПРАЦЮЄМО, ЩОБ ВИ БУЛИ ЗДОРОВІ!

Інформує Яворівський районний відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Переглядів - 47